6 Şubat 2013 Çarşamba

ZEKAT TEST 1

KONU:ZEKAT
TEST 1


1- Zekat hicretin kaçıncı yılında farz kılınmıştır?
A)1 B)2 C)3 D)4

2-Akıl ve baliğ olmayan çocukların öşür dışında mallarından zekat yoktur görüşü kime aittir?
A)Ebu Hanife B)İmameyn C)İbn Hazm D)Şafii

3- Aşağıdakilerden hangisi önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır?
A)Mal-i müstefad B)Havelanü'l-havl C)Nisab D)Hiç biri

4- Aşağıdakilerden hangisi mal ile alakalı yükümlülük şartlarındandır?
A)El Milkü’t Tam B)Temlik C)Havelânü'1-havl D)Borç karşılığı olmama

5-Bir malda zekâtın farz olabilmesi için, o malın hem sene başında ve hem de sene sonunda nisaba ulaşmış olması şarttır görüşü kime aittir?
A)Hanefii B)Şafii C)Evzai D)Hanbeli

6- Elde bulunmayan ve ele geçeceği de umulmayan mala ne ad verilir?
A)Mal-i Müstefad B)Deyn-i Zaif C)Malü’d Dımar D)Deyn-i mutavassıt

7-Malü’d Dımar da zekat vardır görüşü kime aittir?
A)Hanefi B)Şafii C)Maliki D)Hanbeli

8-Aşağıdakilerden hangisinde zekat gerekir?
A)Camiiye vakfedilen para B)Devlet gelirleri
C)Faiz gelirleri D)Hacc için ayrılan para

9-Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Malı yanında olmayan yolcu zekâtla mükelleftir
B)Satın alınıp da teslim alınmamış mallar zekâta tâbi değildir
C)Rehin alınan elindeki rehin malından dolayı da mal sahibi zekâtla yükümlü olmaz
D)Borçlu, borcuna karşılık olan malından dolayı zekât mükellefi olmaz

10-Ebu Hanefiye göre mehri müeccelde zekat durumu nasıldır?
A)Akit ile zekat gerekir B)Noksan mülkiyet olduğu için zekat hiç gerekmez C)Teslimiyette zekat gerekir D)Halvet ile zekat gerekir.

11-Hangi alacaklardan geçen yıllara ait zekat gerekmez?
A)Deyn-i kavî B)Deyn-i mutavassıt C)Deyn-i zaîf D)Deyn-i hafi

12-Aşağıdakilerden hangisi Deyn-i Zaif değildir?
A)Ev kirası B)Miras C)Diyet D)Mehir

13-Deyn-i Mutavassıtta zekatın mecburi olması için ne kadarı tahsil edilmesi gerekir?
A)Nisabın 1/5 B)Nisabın 1/2 C)Nisabın 1/3 D)Nisab miktar

14-Aşağıdakilerden hangisi zekatın kelime anlamları arasında yoktur?
A)Vermek B)Artmak C)Bereket D)Arıtmak

15-Aşağıdakilerden hangisine zekat düşer?
A)Sadaka fonuna B)Evlada vakfedilene C)Rüşvet gelirine D)Okula ayrılana

16-Aşağıdakilerden hangisi noksan mülkiyyettir?
A)Devr alınmış miras B)Ev almak üzere biriktirilmiş para
C)Müeccel mehir D)Muaccel mehir

17-Aşağıdakilerden hangisinde hakiki nema vardır?
A)Gümüş B)Döviz C)Mücevherat D)Ticaret malları

18-Hanefilerde havaici asliyenin kişinin kendisine ,ailesine ne kadar süre yetmesi şartı aranır?
A)Bir ay B)Üç ay C)Altı ay D)Bir yıl

19-Aşağıdakilerden hangisi havaici asliyeden değildir?
A)Giyecek B)Ticari araç C)Kitaplar D)Meslek aletleri

20-Aşağıdakilerin hangisinde Havelanü’l havl şartı aranır?
A)Saime B)Rikaz C)Bal D)Yaş sebze

21-Aşağıdakilerden hangisi zekat ölçüsü değildir?
A)1/10 B)1/20 C)1/30 D)1/40

22-Aşağıdakilerden hangisi Mali müstefad değildir?
A)İkramiye B)Kira C)Maaş D)Miras

23-Zekâtında; borcun etkili olacağında ittifak edilen mallara ne ad verilir?
A)Emvalü’z Zahire B)Madenler C)Emvalü Batıne D)Emvalü’z Ziraat

24-Aşağıdakilerden hangisi Emvalü’z Zahire den değildir?
A)Toprak üzünleri B)Hayvanlar C)Ticaret malları D)Rikaz

25- Aşağıdaki hangi borçlar zekât mallarının nisabını düşürürse, bu mallarda zekât gerçekleşmez. 
A)Zekat B)Zıhar keffareti C)Nezir D)Savm keffareti

26-Borç hangi neviden olursa olsun,hangi mallarda zekâtın vücûbuna mani değildir.
A)Ticaret malları B)Ziraat malları C)Kıymetli kağıt D)Mücevherat

27-Borcun hiçbir malda zekâtın vücûbuna engel olmadığını savunan aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hanefi B)Şafii C)Maliki D)Hanbeli

28-Borç sadece parada zekâtın vücûbuna engeldir, nisabı düşürürse zekât farz olmaz.Görüşü kime aittir?
A)Ebu Yusuf B)İmamı Malik C)Evzai D)Ahmet b. Hanbel

29-Aşağıdakilerden hangisi zekatın geçerlilik şartlarındandır?
A)Akıl B)Nema C)Milkü’t Tam D)Niyyet

30-Zekâtı,ehil olanlara vermek yani onlann mülkiyetlerine geçirmeğe ne ad verilir?
A)Milkü’t Tam B)Niyabet C)Temlik D)Karar

31-Aşağıdakilerden hangisi dolaylı yani vekaleten temliktir?
A)Fakirin hesabına geçirilen zekat B)Borçlunun borcuna karşılık verilen zekat
C)İslamı yaymak amaçlı yere verilen zekat D)Evi olamayana zekatı ile yapılan ev

32-Zekat vermede en öncelik aşağıdakilerden hangisidir?
A)Fakir kardeşi B)Öğrenci torunu C)Borçlu komşusu D)Fakir halası

33-Aşağıdakilerden hangisi zekat verirken uygun görülmeyen davranıştır?
A)Vekaleten vermek B)Araştırmak C)Dua etmek D)Yarar ummak
34-Aşağıdakilerden hangisi zekat vermenin adabından değildir?
A)Müslüman zekat verdiğine sık sık hatırlatmalıdır.
B)Müslüman mükelef temiz ve helal kazancından zekat vermelidir
C)Zekatı ''Başa kalkmadan"ve "Eza vermeden"yerine getirmelidir
D)Zekat ibadetini eda etmeden acele davranmalı 

35-Aşağıdakilerden hangisi altın ve gümüş zekatında doğru değildir?
A)Altında nisab 20 miskaldir B)Gümüşte nisab 20 miskaldir
C)Altın ve gümüşte zekat oranı 1/40 dır D)Altın ve gümüş az ise birbirine ilave edilir

36-Kadın zinet eşyasını zekata tabii tutan mezheb hangisidir?
A)Hanefi B)Şafii C)Maliki D)Hanbeli

37-Hanefi mezhebinde ticaret mallarının zekata tabii olması için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
A)Ticaret malınınsene başında nisaba ulaşması gerekir.
B)Ticaret malının sene sonunda nisaba ulaşması gerekir.
C)Ticaret malının tüm sene içinde nisabın altına düşmemesi gerekir.
D)Ticaret mallarının nisabı Altının nisabına göre değerlendirilir.

38-Aşağıdakilerden hangisinin zekat oaranı diğerlerinden farklıdır?
A)Sanai malları B)Hisse senetleri C)Altın D)Anber

39-Hangi mal zekâta tâbi ise zekâtın o maldan çıkarılıp verilmesi gerekir görüşü kime aittir?
A)Hanefi B)Şafii C)Maliki D)Hanbeli

40-Toprak ürünlerinde çıkan mahsülün bir yıl dayanıklı olması gerekir görüşüne muhalefet ederek çıkan her mahsülden zekat gerekir görüşü kime aittir?
A)Ubu Yusuf B)İmamı Muhammed C)Ebu Hanife D)Şafii

41-Toprak ürünlerinde gıda maddesi şartı aramayıp pamuk,keten gibi ürünleride zirai ürünler kapsamına alaan aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ebu Hanife B)İmamı Şafii C)İmamı Malik D)Ahmed b.hanbel

42-Toprak ürünlerinde nisab şartı arayanların aradığı nisab miktarı nedir?
A)500 Kg B)553Kg C)653Kg D)750Kg

43-Günümüzde toprak ürünlerinde sulama dışında ek maliyetler hususunda çağdaş alimlerin görüşü nedir?
A)20 de bir zekat olarak verilmelidir B)10 de bir zekat olarak verilmelidir
C)Ek giderler zekat matrahından düşülmelidir. D)Ek giderler zekat miktarından düşülmelidir

44-Toprak ürünlerinde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Toprak ürünlerinin zekâtı ,hububatta harman vaktinde, meyve¬lerde ise toplandığında verilir.
B)Ziraî mahsullerin zekâtı sahiplerinin vefat etmeleri ile düşmez, vârislerin¬den alınır. 
C)Aynı şekilde bu arazi vakfedilirse yine öşrü sakıt olmaz.
D)Bir sene içinde kaç defa mahsul alınırsa bir defasında zekât verilmesi gerekir.

45-Arazi ekilmek üzere belli bir ücretle kiralanmış ise de zekât arazi sahibinden alınır görüşü kime aittir?
A)Ebu Hanife B)Ebu Yusuf C)Ahmed b.hanbel D)İmamı Şafii

46-Mal sahibi nisaba ulaşmış mallarının zekatını önceden verme konusunda hangisi yanlıştır?
A)Veremez B)Verebilir C)Verirse iadesi gerekir D)Vekaleten cizdir

47-Toprak ürünlerinden nisab arayanlar için aşağıdakilerden hangisinde nisab aranır?
A)Odun B)Şeker pancarı C)Şeker kamışı D)Ot

48-Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bir zengin vadeli alacağına dair bir senedi fakire zekât olarak verebilir
B) Taksitli olarak zekât verilemez
C) Ticaret malının zekâtı kendi cinsinden ödenebilir
D) Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir.

49-Aşağıdakilerden hangisi zekat için doğrudur?
A) Alacaklar zekâta mahsup edilebilir
B) Her ticaret malının zekât kendi cinsinden ödenemez
C)Zekatın o yılın Ramazan ayında verilmesi efdaldir
D)Arazi, yarıcılık (müzâraa) usulü ile kiralanmışsa, mal sahibi zekatı verir.

50- Balın zekatıyla ilgili hangisi yanlıştır?
A)Hanefi ve Hanbelılere göre 1/10 nisbetinde verilir
B)Şafii ve Malikilere göre 1/20 nisbetinde verilir
C)Şafii ve Malikilere göre zekat verilmez
D)Ebu Hanifiye göre balda nisap aranmaz

51- Aşağıdakilerin hangisi eski devirlerde yer altına gömülen veya herhangi bir sebeple yer altında kalan kıymetli eşyayı ifade eder?
A)Rikaz B)Nisab C)Mal-i müstefad D)Hiç biri

52- Mevat topraklarda veya sahibi bilinmeyen topraklarda bulunan rikazların zekatı nasıl verilir?
A)1/5vergi olarak alınır kalan 4/5 buna verilir
B)Mülk arazide bulunmuş ise Hanefiler'e göre4/5'i mülk sahibi veya varislerine ait olur
C)Bu eşyayı gayri müslim tebaadan biri veya çocuk da bulsa durumda bir değişiklik olmaz
D)Hepsi

53- Madenlerin zekatıyla ilgili hangisi yanlıştır?
A)Hanifi mezhepine göre madenlerde nisap aranmaz
B)Hanefi mezhepine göre madenlerde nisab 5 vesk tir
C)Zekatı 1/5 devlete fey hükmüne verilir
D)Maddenlerden alınan fey hükmündeki vergi devlet için harcanır

54- Senenin çoğunu meralarda otlayarak geçiren hayvanlara ne denilmektedir?
A)Amile B)Hamile C)Saime D)Ma'lufe

55-Zekatı ehil olanlara vermek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
A)Temlik B)Niyet C)Nisab D)Nema

56- Aşağıdakileden hangisi zekat vergiye benzemez?
A)Zekat da vergide toplumsal yaşamın gereklerinden olup icbaridir
B)Zekatı kaide olarak devlet tahsil etmez ve vergiyi devlet tahsil ederek ilgili yerlere sarf eder
C)Zekat mükellef bu farizayı yerine getirirken kendisi için özel bir menfaat gözetmez.Vergi mükellefi de vergisi karşılığında doğrudan kendisine bir menfaat beklemez
D)Hem zekatın hem verginin malı hedefleri yanında iktisadi içtimai hedefleri de vardır

57- Zekatın kimlere verileceğini beyan eden Ayeti Kerime hangisidir?
A) Bakara 180 B) Nisa 23 C) Tevbe 60 D) Meryem 57

58- Aşağıdakilerden hangisine zekât farz değildir?
A)Zengin olan Müslüman kişi B)Ticari malı olup da malı nami olmayan kişi 
C)Borcu olmayan yaşlı Müslüman D)Akıl-baliğ olan Müslüman kadın 

59-“Kullanılmayan mücevherat nisap miktarını aşıyorsa zekât verilir” hükmü hangi mezhebe aittir?
A)Şafiî B)Zahiri C)Hanbelî D)Hanefi

60-İşlanmemiş,sahipsiz topraklara ne ad verilir?
A)Humus B)Mevat C)Anber D)Rikaz

61-Madenlerde zekat miktarı mezheplere göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Hanefi 1/5 B)Şafii 1/40 C)Maliki 1/5 D)Hanbeli 1/40

62-Anberde zekat oranı ne kadardır?
A)1/5 B)1/10 C)1/20 D)1/40

63- Yemle beslenen hayvanlara ne ad verilir?
A)Saime B)Amile C)Kamile D)Ma’lufe

64-8 devede ne kadar zekat gerekir?
A)1 deve B)1 koyun C)1 yaşında bir deve D)2 yaşında bir deve

65-121 Koyuna kaç koyun zekat verilir?
A)1 Koyun B)2 Koyun C)3 Koyun D)4 Koyun

66-45 Sığıra gerek zekat aşağıdakilerden hangisidir?
A)1 Koyun B)2 yaşında bir dana C)3 yaşında bir dana D)2 yaşında 2 dana

67-Sığırlarda 1/ 30 zekat olması için aranan şart aşağıdakilerden hangisidir?
A)Amile olması B)Ticari olması C)Saime olması D)Ma’lufe olması

68-Genel görüşlerin aksine atlarda saime olması şartıyla 1/40 zekat gerekir diyan kimdir?
A)İmamı Muhammed B)Evzai C)Davudi zahri D)İmamı züfer

69-Sanai mallarında zekat miktarı oranı hangisidir?
A)1/10 B)1/20 C)1/40 D)1/5

70-Aşağıdakilerden hangisi zekat oranı diğerlerden farklıdır?
A)Yaş sebze B)Bina geliri C)Nakil vasıta geliri D)Maaş geliri

71-Aşağıdakilerden hangisi Zekat verilecek grup içinde yer almaz?
A)Rakib B)Ğarimin C)Müellefe i Kulub D)İbnü’s Sebil

72- Fakihler maddî imkânsızlığından dolayı evlenemeyenlere "evlenme yar¬dımını", İlim tahsili için çalışanlara “kitap almaları için yapılacak yardımları” ne ile adlandırmışlardır?
A)Fi sebil B)Nisab C)Sadaka D)Kifaye

73-Artıcı özellikte nisab miktarı mala sahip olmayan nisab miktarı mala sahip olan vermeyi gerektirme-mekle beraber zekât almaya mani olan duruma ne ad verilir?
A)Nisab B)Nisab-ı ğına C)Nisabb-ı İstiğna D)Yeterlilik

74-Hanefîler Fakir ve miskinlere bir defada verilebilecek âzami zekât miktarını ne kadar olarak belirlemişlerdir?
A)Kifaye B)Nisab C)Nisabın yarısı D)Nisab-ı ğına

75- Hangi görğşe göre, fakirin fakirliğini ortadan kaldıracak, ona bir ömür boyu sürekli yetecek ve bir daha zekât almaya muhtaç etmeyecek kadar zekât verilmesi caizdir?
A)Hanefi B)Şafii C)Maliki D)Hanbeli

76-Hanefiler dışında fakire verilecek âzami miktar konusunda öteki mezhepler hangi ölçüyü getirmişlerdir?
A)Kifaye B)Nisab-ı Ğına C)Havaici asliye D)Köleyi hür bırakacak kadar

77-Kişinin temel ihtiyaçlarından fazla "artıcı" özellikte olmayan nisab miktarı mala sahip olması bu kişi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Zekât alması haramdır. B) Fitre vermesi vaciptir.
C)Kurban kesmesi vaciptir. D)Zekat vermesi farzdır

78-Şafiî, Mâlikî ve Hanbelîler'e göre ise zenginlik ölçüsü yani kişi¬ye ve bakmakla yükümlü olduğu kimselere yetecek kadar mala sahip ol¬maya ne ad verilir?
A)Nisab B)Hacaici asliye C)Kifaye D)Nemalı mala sahip olmak

79-Zekât gelirlerini toplamak ve dağıtmakla görevlendirilen kişiye aşağıdaki isimlerden hangisi verilmez?
A)Aşir B)Alim C)Arif D)Hazin

80-Müslüman olanların kalplerinin İslâm'a daha çok ısındırılmasında hangi maksad aranmaz?
A)İslâm'a yeni girmiş olanlara İslâm'da sebat etmeleri için yardım edilir.
B)Sınır bölgelerinde görev yapan müslümanlara bu fondan yardım yapı¬larak toplumun genel asayiş ve güvenliğini teminde aktif katkıları sağlanır.
C)Önemli mevkilerde olan kimselerin İslâm'ın ve müslümanların genel yararına uygun davranması ve harcama yapması teşvik edilir.
D)Çevresinde sözü geçen, İslâm'ı tam benimsememiş kimselere zekât verilerek onları ajan olarak kullanmak.

81-Günümüzde Rikab için ayrılan fonun hangi amaçla kullanılması uygundur?
A)Açların doyurulası B)Eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi
C)İnsan haklarının geliştirilmesi D)Borçlulara yardım edilmesi

82-Ğarimin kavramının içinde aşağıdakilerden hangisi vardır?
A)Okuyamayan B)İflas eden C)Parası olmayan D)Yetim

83- Kendi ihtiyaçları için borçlanan kişiye zekât verilebilmesi hangi şart aranır?
A)Borçlanma hangi tür olusa olsun zekat verilebilir.
B)Borcun süresi dolmuş olmak
C)Nisab dışında borcunu ödeyecek serveti bulunması
D)Borcun Allah hakkından doğan bir borç olması.

84-Fi sebililleh kavramının içine aşağıdakilerden hangisi girmez?
A)Tebliğ faaliyetleri B)Amiller C)Gaziler D)Öğrenci faaliyetleri

85-Aşağıdakilerden hangisi çalışma güçleri olduğu halde muhtaç duruma düşenler sınıfından değildir?
A)Kimsesizler B)Köleler C)Borçlular D)İşsizler

86-Gurbette, herhangi bir sebeple muhtaç duruma düşen kişi memleketinde malı da olsa, o maldan yararlanamadığı sürece zekat verilecek kişilerden hangi sınıfa girer?
A)Fakir B)Fi Sebil C)İbnu’s Sebil D)Ğarimin

87-Aşağıdakilerden hangis zekat verilemeyenlerden usul kapsamındadır?
A)Torun B)Zengin C)Abi D)Baba anne

88-Aşağıdakilerden hangisi zekat verilen guruptur?
A)Sıhri akrabalık B)Füru C)Ehli beyt D)Zımmiler

89-Zekat hangi haklar kapsamındadır?
A)Allah hakkı B)Kamu hakkı C)Kul hakkı D)Mal hakkı

90-Hangi mezhebe göre zekât, sahibi veya vekili tarafından dağıtılıyorsa, zekât işin¬de çalışanlar (el-âmilîn) dışında yedi sınıftan bulunabilenlere eşit olarak da¬ğıtılmalı ve her sınıftan en az üç kişiye verilmelidir. Çünkü âyette zekât ve¬rilecek sınıfların ayrı ayrı hak sahibi oldukları belirtilmek istenmiştir
A)Zahiriyye B)Şafii C)Caferiyye D)Maliki

91-Aşağıdakilerden hangisi zekatın ödeme zamanı değildir?
A)Toprak ürünlerinde hasad zamanı B)Ticari mallarda bir miladi yılı sonrası
C)Rikazda elde edildiğinde D)Kiralarda her kira sonrası

92-Hanefilere göre ölen kişi zekat borcunun ödenmesini vasiyyet etmemişse varisleri ödediğinde hangi sonuç ortaya çıkar?
A)Zekat borcu ödenmiş olur B)O senenin zekat borcu ödenebilir
C)Ölüye hiç faydası olmaz D)Nafile sadaka yerine geçer.

93-"Zekâtü'r-re's" olarak bilinen infak çeşidine ne ad verilir?
A)Sadaka B)Ramazan zekatı C)Fıtır sadakası D)Şükür sadakası

94-Fıtır sadakasının vücubunda aşağıdakilerden hangisi gerekmez?
A)Nisab miktarı mala sahip olmak B)Kişinin Ramazan bayramı gününe ulaşması
C)Müslüman olması D)Malın nami olması

95-Aşağıdakilerden hangisi fıtır sadakası için yanlıştır?
A)Hesab edilirken bir günlük yeme içmeye göre tespit edilir.
B)Fıtır sadakası bir kişiden fazlasına verilebilir.
C)Fıtır sadakası zekat verilen kişilere verilir.
D)Fıtır sadakası Ramazan bayramından sonrada verilebilir.

96- İnsanın zekât için ayırdığı ve yanında hazır bulunan malına ne denir?
A)Öşür B)Ayn C)Fe’r D)Nami

97-Aşağıdakilerden hangisine zekat verilmez?
A)Zengin yetime B)Kayın valideye C)Arabası olana D)Sağlıklı olana

98-Aşağıdakilerden hangisi zekat mükellefidir?
A)Babasından ayrılmamış tasarruf yetkisi babasında olan
B)Evi olmayanın ev almak üzere ayrılmış veya niyyet etmiş nisab tan fazla parası olan.
C)Şirketlere ortak olan ve geliri nisabtan fazla olan her hangi bir ortak
D)Gayri meşru yoldan kazanç sağlayan

99-Farklı ayarlarda altını olan zekatını hesab eder?
A)24 ayar hesabına göre B)Altınlarının ortama ayarına göre
C)Altınlar ayar gözetmeksizin toplanır D)Altınların en düşüğüne göre

100-Aşağıdakilerden hangisi en geniş anlamda yapılan mali ibadettir
A)Zekat B)İnfak C)Sadaka D)Fitre


1-B 11-C 21-C 31-C 41-D 51-A 61-C 71-A 81-C 91-B
2-A 12-A 22-B 32-A 42-C 52-D 62-A 72-D 82-B 92-D
3-A 13-D 23-C 33-D 43-C 53-B 63-D 73-C 83-B 93-C
4-B 14-A 24-C 34-A 44-D 54-C 64-B 74-B 84-B 94-D
5-A 15-B 25-A 35-B 45-A 55-A 65-B 75-B 85-A 95-B
6-C 16-C 26-B 36-A 46-B 56-D 66-C 76-A 86-C 96-B
7-B 17-D 27-B 37-C 47-B 57-C 67-C 77-D 87-D 97-A
8-D 18-D 28-B 38-D 48-B 58-B 68-D 78-C 88-A 98-C
9-B 19-B 29-D 39-B 49-A 59-D 69-C 79-B 89-C 99-C
10-C 20-A 30-C 40-C 50-B 60-B 70-A 80-D 90-B 100-B


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder