15 Nisan 2013 Pazartesi

"Yeterlik Sözlü (Mülakat) Sınavı"nda Adayların, dikkat etmesi gereken bazı kriterler

"Yeterlik Sözlü Mülakat Sınavı"nda 

Adayların, dikkat etmesi gereken bazı kriteri açıklayacağız.

Komisyon odasına girerken Selam verelim, oturmak için müsade isteyelim.

Erkekler: Mümkün mertebe takım elbiseli olun. Koyu Lacivert takım elbise, ayakkabı ve kemeriniz birbirine uyumlu olsun. Hatta kravatınız bile uyumlu olsun. Çeketiniz 3 düğmeli ise üst düğmesini, 2 düğmeli ise üst düğmesini ilikleyiniz. Oturduğunuz zaman mutlaka düğmelerinizi açınız. Takım elbiseli olamasak bile Din görevlisine yakışan tarzda elbise giymeliyiz.

Bayanlar: Dar kendinizi sıkan ve sıkıntıya sokacak elbiseler asla giymeyiniz.

Giyiminiz ve kuşamınızla din görevlisi ve din gönüllüsü olduğunuzu ispatlayınız. Bunlar + puan ve 65'i 70 yapma puanlarıdır.

Esas 1: Kur'an-ı Kerim-i Yüzünden Okuma (Kur'anla irtibatını kesenler imtihanda başarısız olurlar)

Kur'an-ı Kerim-i yüzünden okuma yaptırılacak. Kur'an-ı Kerim-i yüzünden çok iyi okuyarak komisyonu etkileyebilirsiniz. Kıraati düzgün olmayan sınavda başarı elde edemez. Başarının sırrı burdan geçiyor. Bütün adayların buna çok dikkat etmesi gerekiyor.

Komisyonun en çok üzerinde durduğu konu; Mahreçler, sıfatlar ve Tecvid kaidelerine çok dikkat edilmelidir.

Esas 2: Ezberler rol oynar, DİKKAT!

Bazı sureleri bilmenizda fayda var. Din görevlisi adayı (Yasin, Mülk, Hucurat, Fetih, Rahman, Nebe sureleriyle Duha suresinden Nas suresine kadar) ve duaları ezbere okur.

Biliyorsanız bildiğinizi açıkca söyleyiniz. Bilipte hatırlayamadığınız sureleri, çalışmadım heyecandan unuttum demeyiniz. Mesela: Amme suresi çok kısa olduğundan hocam anımsayamadım ama şu sureleri çok iyi biliyorum isterseniz onları okuyabilirim gibi + puanlar almanın yolunu deneyiniz. Alternatifler sunun.

Bilemediğiniz zaman ağlamayın, heyecanlanmayın ve üzülmeyin. Heyecan mutlaka olacaktır. Komisyon bunu görür gözetir. Sınava girmeden önce bol bol konuşun, burnunuzdan nefes alın, Ciğerlerinizdeki karbondiyoksiti atınız. İmtihandan çıkanlara ne sordular gibi sorular sorarak heyacanınızı üzerinizden atınız.

Komisyonla asla tartışmayınız. Karşılarında ağlamayınız. Ailem için bu sınavı kazanmalıyım, çalışmadım, çalışamadım ve gibi cümleler kurmanız sizin için - puan olarak karşınıza çıkabilir.

İlmihal Bilgisi:

Namaz, Oruç, Zekat, Hac ve Akaid konularında bilgili olmanız yeterli olacaktır. Diyanet İslam İlmihali 2 ciltlik kitaba tekrardan göz atınız.

Hitabet Bilgisi:

Yağmur duası, Cenaze duaları, Nikah duaları, Hutbe Dualarını mutlaka tekrar ediniz. Sert tipli olmayınız, Kendinizi iyi tanıtınız. Güler yüzlü olan + puan alır.

Müezzinler: Ses tonunuzu çok iyi ayarlayınız. Hangi ezanın hangi makamda okunduğunu iyi bilemiz gerekiyor. Kamet getirme işini sıkı tutunuz. Aşr-ı Şerif okuyacağınız zaman kendinizi kontrol ediniz....

Gerekli evrakları yanınıza almayı sakın unutmayınız..

Bütün adaylara şimdiden başarılar dileriz.

Alemi yaratan rabbimiz yar ve yardımcınız olsun, dualarımız sizlerle...

ALINTI ..[LY]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder