Kuran'ı sular seller gibi ezberlemenin yolları
6666 altmış altı ayet, 114 sure ve ortalama 600 sayfa olan Yüce Kitabımız Kuran’ı Kerim’i ezberlemek kolay değil. Ama ilk ayetin inmesiyle birlikte ezberlenerek yayılması ve kitaplaştırıldıktan sonra milyonlarca hafızın beynine işlenmesi de kendi mucizelerinden sayılır.
Peki Kuran’ı Kerim en kolay yöntemlerle nasıl ezberlenir? Mehmet İmrak’ın “Kur’an-ı Kerim’i Sevdirme Yolları” isimli kitabında Kuran’ı Kerim’in nasıl ezberlenmesi gerektiği, uzmanların görüşleriyle ele alınmış.
Çıra Yayınları’ndan çıkan kitaba göre Kuran'ı Kerim'i, bazı sure ile âyetleri, hatta duaları kolayca ve kalıcı olarak ezberlemek için önerilen 20 yöntem var…
Doç Dr. Nihat Temel'in “Hafızanıza hakkını veriniz. Kur’an’dan ve sahih sünnetten âyet ve hadisler ezberleyiniz. Kültürünüz artar, literatürünüz genişler. Dahası namazları bir ömür “elemtere’den aşağısıyla” kılmaya mahkûm olmazsınız. Bu bir mahrumiyettir. Kur’an coğrafyasının değişik iklimleri olan değişik surelerden hiç olmazsa küçük küçük parçalar ezberleyiniz. Anlamını bilerek namazlarınızda okuyunuz. Göreceksiniz, namazlarınızdan farklı bir haz almaya başlayacaksınız." yorumunun altında sıralanan kolay ezberleme yöntemleri şöyl
1. Yüce Rabbimizin sözlerini ezberlediğinizi düşünerek kalbî samimiyetinizi muhafaza edin.
2. Ezbere başlamadan önce abdest alın ve “Ya Rabbî! Bana ezberlemeyi ve öğrenmeyi kolaylaştır!” deyip samimi kalple dua edin.
3. Mümkün olduğu kadar zihninizin saf ve duru olduğu anlarda ezber yapın. Bir de zihninizi boş ve lüzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlayın. Dolu kap boşalmadan içine bir şey yerleştiremezsiniz. Zihnin saf ve duruluğu için günahlardan da uzak durulmaya çalışılmalıdır.
4. Ezberlerinizi genellikle sabahın erken vakitlerinde saf ve duru zihinle yapmaya çalışın. Eğer akşam uyumadan önce çalışıp ön hazırlık yaparsanız siz uykuda iken hafızanıza kaydedildiğini fark edersiniz
5. Şunu da unutmayın ki siz Kur’an’ı Kerim’in başına oturduğunuzda, şeytan bütün gücüyle size vesvese verecek ve ne kadar işiniz, probleminiz varsa aklınıza getirecek, sizi Kur’an’dan alıkoymaya çalışacaktır. Bu bir oyundur, sakın tuzağa düşmeyin!
6. Kararlılık gösterin. Sizdeki bu kararlılığı görünce şeytan perişan olur.
7. Rabbimizin bir hadis-i kutside “Kur’an’la meşgul olup da dua etmeye, bir şeyler istemeye fırsat dahi bulamayanlara, dua edip isteklerde bulunanlardan daha çok vereceğini” bildirdiğini unutmayınız.
8. Ezberlediğiniz bölümlerin yazı hattı hep aynı olsun. Çünkü gözlerinizle fotoğrafını çekmektesiniz. Hafızanıza aynı hatla kaydettiğinizde hatırlamanız daha da kolay olur.
9. Ezber yaptığınız mekân sade ve sessiz olsun. Sade bir mekânda gözlerinizi ve zihninizi meşgul edecek şeyler olmaz ve daha çabuk ezberinize yoğunlaşırsınız. Mümkünse ezberlerinizi hep aynı yerde yapın.
10. Ezber yaparken mutlaka hafif sesli okuyun. Sesli çalıştığınızda kulaklarınızdan da yardım alırsınız ve daha çabuk ezberlersiniz.
11. Harflerin mahreçlerini ve telaffuzlarını okuyuşunuzun düzgün olmasına dikkat edin. Çünkü yanlış ezberlediğinizde düzeltmek çok zor olur. Bunun için de hocanız ile çalışın. Hoca imkânınız yoksa ehil hocaların kaset ve CD’lerinden faydalanın.
12. Bir sayfayı veya sureyi ezberlemeye başlamadan önce mahreç, telaffuz ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yüzünden okuyun. Dinleme imkânınız varsa üç dört defa dinleyin.
13. Ezberleyeceğiniz bölümün mealini okuyun.
14. Âyetleri yüzüne okurken mümkünse sesinizi güzelleştirmeye çalışın.
15. Birinci âyeti ezberledikten sonra ezberinizden en az üç defa tekrar edin.
16. İkinci âyeti ezberleyin ve onu da üç defa tekrar edin. Sonra da her iki âyeti üç defa tekrar edin.
17. En sonunda da sayfayı ya da sureyi ezberden en az on defa tekrar ederek iyice pekiştirin. Bu pekiştirmeyi sakın ihmal etmeyin. “Demir tavında dövülür.” atasözünü hatırlayın.
18. Ezberlediğiniz yerleri namazlarınızda okuyun.
19. Kendinizi toparlayıp ezbere yoğunlaşamıyorsanız iki rekât “hacet namazı” kılıp dua edin ve istiğfar okuyun.
20. Artık ezberlediniz… Sıra, âyetlerdeki kurtuluş mesajlarına kulak vermeye, üzerinde düşünmeye ve hayatınıza taşımaya gelmiştir.
KUR’ÂN-I KERİM’İ KOLAY EZBERLEME METODU
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
الحمد لله والصلاة والسلام على نبينا محمد ، وعلى آله وصحبه أجمعين
Günümüzde hafızlığa çalışan talebe ve kendi başına Kur’ân-ı Kerim’in sureleri ezberlemek isteyen çok olduğundan, nasıl yapılacağı hususunda biraz bilgi vermenin gerekli olduğunu gördük. Bu şekilde insanlar daha kolay ezber yapabilirse Kur’ân-ı Kerim hafızı olmanın kolay olduğu inancı yaygınlaşır.
Örnek olarak Cuma süresini nasıl hızlı ve kolay bir şekilde ezberleyeceğiz burada anlatalım.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
1-Birinci âyeti 20 defa tekrarlayalım: يُسَبِّحُ ِلله مَا فِى السَّمَوَاتِ وَمَا فِى الاَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ
2-İkinci âyeti 20 defa tekrarlayalım: هُوَ الَّذِى بَعَثَ فِى اْلاُمِّيِّنَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ اَيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَاِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِى ضَلاَلٍ مُبِينٍ
3-Üçüncü âyeti 20 defa tekrarlayalım: وَاَخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ وَهُوَ الْعَزِيزُالْحَكِيمُ
4-Dördüncü âyeti 20 defa tekrarlayalım: ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ
5-Sonra bu dört âyeti birleştirerek 20 defa tekrarlayalım:
6-Beşinci âyeti 20 defa tekrarlayalım: مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَيةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ اَسْفَارًا بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِاَيَاتِ اللهِ وَاللهُ لاَ يَهْدِى الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
7- Altıncı âyeti 20 defa tekrarlayalım: قُلْ يَا اَيُّهَا الَّذِينَ هَادُوا اِنْ زَعَمْتُمْ اَنَّكُمْ اَوْلِيَاءُ للهِ مِنْ دُونِ النَّاسِ فَتَمَنَّوُا الْمَوْتَ اِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ
8-Yedinci âyeti 20 defa tekrarlayalım: وَلاَ يَتَمَنَّوْنَهُ اَبَدًا بِمَا قَدَّمَتْ اَيْدِيهِمْ وَاللهُ عَلِيمٌ بِالظَّالِمِينَ
9-Sekizinci âyeti 20 defa tekrarlayalım: قُلْ اِنَّ الْمَوْتَ الَّذِى تَفِرُّونَ مِنْهُ فَاِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ اِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
10-Sonra beşinci âyet ile sekizinci âyet ile birleştirerek 20 defa tekrarlayalım.
11- Sonra birinci âyet ile sekizinci âyet ile birleştirerek 20 defa tekrarlayalım.
Bu şekilde günde günde bir sayfayı geçmeyecek şekilde ezber yapılır. Eğer fazla yapılırsa zayıf ve ileriki dönemlerde hafızadan kaybolması kolay olur.
YENİ BİR SAYFA EZBERLEME
İkinci gün yeni bir sayfa ezberlemek için bahsedilen yol takip edilir. Okurken bu diğer sayfa ile beraber 20 defa okur ki hafızasına daha iyice yerleşin ve unutma olmasın. Ve daha sonra istenilen diğer sayfaya geçer. Her cüzün alt sayfalarından yukarıya doğru çalışmalar yapılır. Her gün diğer cüze geçilir.
HAFIZADAKI KURANI KORUMA VE OKUYABİLME İÇİN
Kur’ân-ı Kerim’i tekrar tekrar okumadan hafızada tutmak mümkün değildir. Sayfa sayfa Kur’ân-ı Kerim’i ezberledikten sonra hepsi hafızaya alındıktan sonra tekrar dönüp okumak istediğinde ezberlediği bir kısmını kendi nefsinde bulamaz. Yani, hıfzetmek için unutup tekrarlamak arasında gidip gelinerek sürekli tekrar edilmelidir.
SÜNNET ÜZERE KUR’ÂN-I KERİM’İ OKUMA
Rasûlüllah sallallâhü aleyhi ve sellem Kur’ân-ı Kerim’i yedi parçaya böler haftada bir hatim indirirdi. Üveys ibni Hüzeyfe radiyallâhü anhdan rivayete göre Rasûlüllah sallallâhü aleyhi ve sellem Kur’ân-ı Kerim’i şu şekilde hatmederdi.
1. Gün üç süre, (Fatiha-Nisa)
2.Gün beş süre,(Mâide –Tevbe)
3.Gün yedi süre,(Yunus-Nahl)
4.Gün dokuz süre, (İsrâ-Furkan)
5.Gün onbir süre, (Şuara-Yâ-sin)
6.Gün onüç Süre (Saffat-Hucurât)
7.Gün Kâf Süresinden sona kadar okurdu. [1]
Bu okuyuş için âlimler فمي بشوق (dudağın şevk (zevk) aldığı okuyuş) demişlerdir. [2]
BENZER YERLERİN FARK EDİLMESİ KONUSU
Kur’ân-ı Kerim’de her iki benzeyen yeri aynı anda inceleyip farklı durumlarını aynı anada hafızaya almak ile mümkün olur.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
1-Güzel ve doğru okuyuşlu bir üstat bulmak.
2-Sabah veya ikindi ve akşamları sünnet üzere muhakkak okumak.
3-Kur’ân-ı Kerim’i Nas Süresinden yukarıya doğru ezberlemek veya cüzlerin sonundan başa doğru ezberlemek daha kolaydır.
4-Genellikle aynı ezber yapılırken ve ileriki zamanlarda aynı Kur’ân-ı Kerim’i elde tutmak hafızadaki ezber kayıdı için çok faydalıdır.
5-İlk ezberlenenler unutuldu zannıyla üzülmemek gerekir. Çünkü tekrarlandıkça muhakkak hatıra gelir. Üzüntü şeytandandır. Bunun için en güzel şey sürekli tekrar etmektir.
6-Ezber yapılan sayfalarda akşam yatarken son tekrarlar sabah kalkınca hafızada berraklık ve gece beyinde içgüdüsel tekrarlara sebep olur ki, faydası çoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder